Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бъркан домашен хляб по рецепта на Теодора Титова

Бъркан домашен хляб по рецепта на Теодора Титова

Бъркан домашен хляб по рецепта на Теодора Титова
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Вкусният домашен хляб е запазена марка на добрите кулинари, а този е направо върхът"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 - 500 г
  • захар - 1 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • мая - 7 г суха
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, солта, захарта и 1 с.л брашно поставяме в съд, като към тях добавяме 300 мл. топла вода. Разбъркваме добре и завиваме с кърпа, оставяме така маята да шупне добре.

В купа си разделяме брашното на две части, като в едната част поставяме лимоновия сок и добавяме шупналата мая.

Всичко се бърка с дървена лъжица до получаването на лепкаво тесто, като при бъркането си добавяме от брашното, което сме оставили настрана.

Покриваме с кърпа и оставяме да почива за около 30 минути.

Когато отмине времето разбъркваме отново, добавяме още една-две сушени лъжици брашно и отново покриваме с кърпата.

Приготвяме си тенджера, покриваме с хартия за печене, като поръсваме на дъното брашно.

Удвоилото се тесто поставяме вътре без да месим, като правим прорези с нож и поръсваме с брашно.

Поставяме във загрята фурна на 150 градуса и печем за около 30-35 минути, като 5 минути преди да извадим хляба го изкарваме от тенджерата и заедно с хартията го поставяме на решетката на фурната за още 5 минути, за да се запече отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: