Козунак с едно яйце

Козунак с едно яйце

13/02/2019
"Не са важни яйцата, а как го месиш - ето го и доказателството"
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 948
  • Преглеждания за месеца104
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и меда във леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете на топло, докато шупне - около 10 минути.

2. Настържете само жълтата и оранжевата част от кората на цитрусите. Яйцето разбийте леко.

3. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете млякото с шупналата в него мая, малко от полуразтопеното масло, захарта, яйцето, цитрусовите стърготини, рома, ванилията и най-накрая солта (нея разпръснете отстрани, за да няма директен контакт с маята).

4. Замесете тесто, като малко по малко вкарвате и останалото масло. Прехвърлете на набрашнен плот и месете 10-15 минути, добавяйки си по малко брашно, докато спре да ви лепне по пръстите и плота. Може да използвате и уред с приставки за тесто, за да ви е по-лесно. В началото е лепкаво, но впоследствие тестото добива еластичност, само се иска търпение.

5. Оформете на топка и приберете в купата, леко намазнена. Оставете за 1 час в топло помещение, за да удвои обема си.

6. От втасалото тесто оформете три еднакви фитила, усучете ги леко и сплетете на плитка. Съединете краищата и и положете в тавичка 22-24 см диаметър, покрита с хартия за печене.

Отново изчакайте да бухне, като оставите на топло за около 1 час. Добре е тавичката да е покрита, но да има пространство козунака да бухва и да не прилепва за кърпата.

7. Намажете внимателно, без да притискате, с разбит белтък, поръсете обилно със захар и пъхнете козунака с едно яйце в загрята на 170 градуса фурна. Печете до златист загар.

Да ви е сладко.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар