Начин на приготвяне
В малка тенджерка се смесва прясно мляко, сол и масло. Поставя се на котлона да загрее. Сипва се грис и непрекъснато се разбърква да не се получат бучки. Когато се сгъсти, се сваля да се охлади.
Едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква с вилица, докато се получи еднородна смес. Когато се охлади, нацяло добавяме настърган кашкавал и отново се разбърква.
Отделям част от сместа в малка купа, прибавяме и настъргана моцарела, като отново се смесват продуктите. В правоъгълна тавичка намазана с олио сипваме първо сместа само с кашкавала, заравнява се и отгоре сипваме сместа с моцарелата. Поръсва се със сусам и с нож се реже на правоъгълници, колкото да се очертаят.
Печем соленките в загрята фурна 180°C около 25-30 минути, докато се зачерви и изваждаме върху решетка да се охлади.После с метална форма сърце се изрязват сърца, но може да се нареже с каквато форма искате.
Приготвя се и сосът. Отцедени печени червени чушки се нарязват на кубчета. Отделят се 3 чушки от тях, а останалите се пасират на пюре.
В тиган се загрява олио, запържват се печените чушки на кубчета, добавя се и пюрето, разбърква се и овкусяваме със сол, черен пипер и оставяме да се готви за кратко на среден огън. Прибавя се сметаната, разбърква се и задушваме за 7-8 минути.
Сваля се от котлона и сипваме в плитка чиния. Отгоре се нареждат солените сърца и сервираме на любимите хора.
Соленките без брашно са по рецепта на Йоли с малко промени. Може да се сервират и без сос като мезе!
Да ви е вкусно!