Начин на приготвяне
Смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч.) и майонезата (3 с.л. с връх) и към тях прибавяме бакпулвер (1 /2 пакетче) , сол (1 к.л.) и захар (1 щипка).
С бъркалка разбъркваме добре всички съставки хомогенно. Постепенно ръсваме пълнозърнесто брашно, като продължаваме разбъркването, и замесваме еластично и нелепнещо тесто.
Завиваме тестото с полиетиленово фолио и оставяме за 15 минути.
После с намазани с олио ръце правим от тестото топчета, с каквито размери предпочитаме. Притискаме топчетата с длани и подреждаме на разстояние в тавичка върху хартия за печене.
Може още да притиснем в тавичката да оформим соленките. Отгоре намазваме всяка соленка с четка с майонеза. Поръсваме добре със сусам.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност за приблизително 15 минути или повече - зависи колко изпечени предпочитаме соленките.
Соленките с пълнозърнесто брашно и сусам са готови.