Начин на приготвяне
50 г лешници се смилат в блендер. Шоколад от 60 г и маслото се поставят на водна баня да се разтопят. Може да се ползва и микровеле. Свалят се от огъня и се прибавя 60 г Нутела и смлените лешници. Разбърква се до крем. Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 15 мин, за да стегне.
От охладената смес се загребна с лъжичка и се оформят топки между дланите. Работи се бързо, за да не се топи шоколадът. Подреждат се върху хартия за печене. Върху всяко топче се забожда по един цял лешник.
Разтопява се 200 г шоколад и всяко топче с лешник се потопява само основата му. Подреждат се върху хартия за печене с разстояние едно от друго и се оставят за около 20 мин в хладилник отново да стегнат.
Охладените шоколадови топчета се подреждат върху решетка и се заливат с разтопен шоколад. Охлаждат се напълно и се подреждат в книжни капсули.
Представям рецепта за оригиналните шоколадови бонбони Baci (Целувка), които са с отличен вкус на хубав шоколад и смлени лешници. Рецептата е лесна и елементарна, но това не пречи да е перфектна.
Повечето от нас при посещение в Италия на връщане в повечето случаи си закупуваме малко сладост и малко приятен спомен с тези уникални бонбони, наречени Baci Perugina (Целувка от Перуджа).
Рецептата е за около 12 бонбона, но тъй като са с изключителен вкус, аз направих двойна доза, общо 24-26 бонбона.
Бонбоните са с тегло около 20-21 грама.
Формата на бонбоните е запазена марка и не се променя.