Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Слепени Сладки»Коледни слепени сладки Baci Di Dama

Коледни слепени сладки Baci Di Dama

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Коледни слепени сладки Baci Di Dama
Снимка: marcheva14
1 / 4
20/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
25
"Само една хапка от тези слепени сладки ще ви достави наслада за целия ден"

Необходими Продукти

  • лешници - 280 г или лешниково брашно
  • брашно - 280 г универсално
  • захар - 200 г фина кристална
  • сол - 1 щипка
  • масло - 200 г на стайна температура
  • ванилия - 1/2 ч.л.екстракт
  • за слепване
  • черен кувертюр - 100 г или Дулсе де Лече
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса.

Лешниците се изсипват в тава за печене на един ред и се запичат на 180 градуса за 10 минути. Докато са още топли, се прехвърлят в кухненска памучна кърпа и с нея се претриват, за да се отстрани обелката им. Охлаждат се и се смилат фино.

В купа се изсипват смлените лешници, пресятото брашно, захарта и солта. Добавя се маслото на кубчета, ванилията. Всичко се омесва на ниска степен на миксера, може и с ръка, докато се оформи тесто. Тестото се дели на шест равни части.

Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 2 см. Тестото е ронливо и може да се разкъсва, да се разпада, но се притиска в дланта да се събере и отново внимателно се оформя. Ако е трудно по този начин, тестото може да се раздели и на повече парчета, за да се работи с по-малко количество.

Също така, ако е невъзможно събирането му, това може да е от вида на брашното, сухотата на лешниците и прочие, то тогава се добавя от 1/2 ч.л. максимум до 3 ч.л. ледена вода, но внимателно, лъжичка пробва се, отново лъжичка и отново се пробва дали ще се събере. Ако се прекали с водата, то тестото по време на печенето ще се разпука.

Оформените фитили се охлаждат в хладилник за 2 - 3 часа, или във фризер за по-бързо до 30 минути.

Фурната се загрява на 160 градуса.

Взима се един охладен фитил и се нарязва на парчета около 1 см. Другите фитили през това време продължават да се охлаждат в хладилник. Разрязаното парче тесто се оформя между дланите на идеално кръгло топче. Топчетата трябва да са с абсолютен равен размер, примерно 17 грама всяко, и за по-голяма прецизност се ползва кантарче, това е едно от задължителните условията, да се получи добра бисквитка.

Готово оформените сладки топчета се подреждат в тава върху хартия за печене с разстояние едно от друго.

Следват другите охладени фитили.

По всяка вероятност помещението, в което се работи, е достатъчно затоплено, затова бисквитката трябва да се охлади отново, да се втвърди на студено, така ще запази формата си по време на печенето.

Пече се в затоплена фурна на 160 - 165 градуса за около 12 - 14 минути. При мен печенето беше точно 12 минути засечено по часовник.

Изваждат се и се охлаждат напълно върху решетка.

Слепват се с Дулсе де Лече, но може да се слепят и с разтопен предварително и охладен шоколад.

Слепените сладки се подреждат изправени, докато стегне шоколадът.

Сладките с лешници и Дулсе де Лече Целувката на дамата - Baci Di Dama имат произход от областта Пиемонте, а това е точно областта на лешниците в Италия. Известни са още от 19 век и в началото са работени само с лешниково брашно, което по презумпция е било по достъпно в тази област на Италия.

Днес има много варианти на бисквитката, като разновидност с бадеми и какао и се нарича Baci Dorati или златна целувка. В основата си е маслено тесто с добавка от фино смлени печени лешници. Бисквитката е пръхкава, топяща се в устата с прекрасен лешников/бадемов вкус.

Baci di Dama буквално означава целувката на дамата, лешникови топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни готови за целувка.

Поглезете се и вие с Коледна слепени сладки Baci Di Dama.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: