Начин на приготвяне
Нарежете сланината на малки кубчета, поставете в тенджера и запържете, колкото да си пусне мазнината. Добавете нарязаното на ситно кисело зеле и гответе, докато поомекне.
Прибавете добре измития и предварително накиснат в студена вода ориз, разбъркайте.
Поръсете с черен пипер на вкус, червения пипер и добавете шушулките сминдух, разбъркайте и свалете от огъня.
Отделно, запържете месото заедно с черен пипер на вкус и уни соса, докато изври сокът му. Към края на пърженето, прибавете нарязаната на парчета, но не до край домашна луканка.
Готвите, докато луканката стегне.
Вземете гювеча и го намажете леко с малко олио, първо поставете зелената смес и два дафинови листа. Отгоре поставете запърженото месо с луканката.
Залейте ястието с 3 к.ч. вода (3:1 с ориза), затворете капака на гювеча и го поставете в студена фурна, включете я на 200 градуса и печете приготвената капама за 90 минути, до готовност на месото.
Вкусната капама е готова.