Венециански карнавални сладки

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
17/02/2019
"Вкусни сладки за онези, които по една или друга причина не успяха да стигнат и тази година до Фестивала във Венеция "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо412
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г бяло
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл стайна температура
  • вода - 80 мл стайна температура
  • ликьор - 3 ч.л. ромов (ползвах Коантро)
  • захар - 1 ч.л. кристал
  • масло - 80 г разтопено
  • сол - 1 щипка
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • пудра захар - за обилна поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбок тиган с достатъчно олио за маслена баня.

Кулинарен термометър за измерване на температурата на мазнината.

Резец за разрязване, линийка

В купа с вилица се разбива яйцето, добавя се щипката сол, захарта, прясното мляко, водата, 3 ч.л. ромов ликьор, настърганата портокалова кора и разтопеното масло.

В купа се изсипва брашното, а отгоре цялата течна смес. Замесва се тесто, ако е прекалено меко може да се добави шепа брашно, но рецептата е напълно точна и при мен не се наложи. Оформя се топка тесто, завива се във фолио и се оставя за 30 мин. на стайна температура.

Тестото се дели на две части за удобство. Всяка част се разточва тънко, не повече от 2 мм. Съвсем възможно е да се ползва машина за разточване на паста, но тъй като е много приятно за работа, не я използвах. Ако по време на разточването малко лепне, се напръсква с брашно.

След като е разточено на необходимата дебелина, се изравнява от всички страни с линийка и резец. В дължина трябва да е 30 см. С резеца се изрязват ленти 30/3 см. С дълга клечка, дървено шишче, което се поставя в основата на лентата, се завива на ролка.

Така навитата ролка се поставя в сгорещената мазнина до 160 градуса и леко се раздрусва във въртеливо движение дървеното шишче, за да се отвори леко ролката, изважда се шишчето. По време на пърженето лентите се отварят и това е целта, да приличат на отворени спирали. Пържат се до златисто. Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия.

Останалото тесто отново го разточих много тънко, но тук не ползвах дървено шишче, а след като разрязах лентите, разрязах на неправилни правоъгълници, ромбове тестото. Два - три пъти се надупчва с вилица и с рецеза се срязва по средата.

Поставят се, както и ролките по 4-5 бр. не повече, наведнъж при 160 градуса на мазнината. В началото сладките потъват в мазнината, а след това се вдигат и след кратко време са готови за изваждане. Пържат се до златисто и от двете страни.

При приготвянето на карнавалните сладки е важно по време на пърженето да се образуват мехури, които ще се помъча да ги покажа в галерията от снимки.

Карнавалът във Венеция започва от средата на февруари до началото на месец март. Разпространен е основно в католическите държави и е свързан основно с началото на Великденските пости. Корените му са назад в езическата история отпреди християнството.

Стар ритуал, който се е запазил до днешни дни, за прогонване на зимата и началото на пролетните празници.

За карнавалът са типични големи процесии с характерни носии, карнавални фигури и костюми. Най-известни са във Венеция Рио де Жанейро, Кьолн и всички страни по това време показват най-известните си улични сладкиши.

Подобен празник има и у нас, известен като Сирни Заговезни.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар