Начин на приготвяне
Бялото брашно, солта и маята се разбъркват в купа.
На друго място се разбиват едно цяло яйце и белтъкът от другото. Към яйцата се прибавят захарта, маята, киселото и прясното мляко и олиото.
Сместа се изсипва при бялото брашно и се разбърква, като постепенно се добавят и брашното от елда и царевичното брашно.
Замесва се тесто и се оставя в хладилника за около час и половина.
След това се разбиват в чопър овесените ядки и тестото се точи върху тях на кора с дебелина около един сантиметър.
Реже се на правоъгълници.
В купичка се разбъркват белтъкът и сиренето и се слага по малко на всяка пирожка, след което се навива на руло и се пържи в предварително нагорещено олио.
Пирожките с три вида брашно са готови.