Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб с три вида брашно

Домашен хляб с три вида брашно

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8249k5k5k8
Домашен хляб с три вида брашно
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Почти като в приказките - от девет кладенеца вода и три вида брашно - така се прави вкусен хляб"

Необходими Продукти

  • пшенично брашно - 250 г
  • типово брашно - 130 г
  • царевично брашно - 150 г
  • мая - 7 г (суха)
  • вода - 300 мл (хладка)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете трите вида брашно и ги пресейте. Разтворете маята и захарта в хладка вода (300 мл).

Направете кладенче в брашното и сложете вътре водата с маята и олиото. По ръба поръсете солта.

Замесете меко тесто. Подмажете чист съд и поставете тестото вътре. Намажете и него с малко олио.

Оставете го на топло за 30-40 минути да втаса, до удвояване на обема си.

Върху набрашнена повърхност премесете за кратко тестото. Поставете го в тавичка, която предварително сте наръсили с малко брашно. Поставете го във фурната и я включете на 50 градуса. Оставете вътре да втаса повторно за още 15-20 минути.

Щом хлябът втаса направете няколко разреза с остър нож или както направих аз - с бръснарско ножче.

Сложете домашния хляб с три вида брашно в леко загрята фурна и увеличете температурата на 180 градуса с вентилатор.

Печете 35-40 минути до готовност.

Извадете хляба и го охладете върху решетка, покрит с памучна кърпа. Ако желаете да остане с хрупкава коричка, не покривайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: