Завит тутманик

ЕвгенияЕвгения
Новак
1662
Завит тутманик
Снимка: Вальо
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
15 парчета
"Знаете ли как се приготвя майсторски тутманик? Представяме ви една майсторска рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 20 г /1/2 кубче/
  • кисело мляко - 1 ч.ч. /или прясно мляко, и в двата е сполучливо/
  • сода - 1 л - ка, прибавена към киселото мляко
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 л - ка
  • олио - 2 с.л. или мас
  • вода - 300 г топла
  • яйца - 1 яйце + 1 белтък /жълтъкът от това яйце остава за намазване/
  • за плънка
  • сирене - около 200 - 300 г / или на вкус/
  • масло - маргарин или мас /с мас става по - мек/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто от горните продукти, разделяме на 5 топки и оставяме да втаса около 30-40 мин. Разточваме първата топка на кора с дебелина около от 1/2 до 1 см. Намазваме я с маргарин и/или мас и я слагаме на страна.

Разточваме следващите две кори по същият начин, като втората кора я слагаме върху първата, а третата върху втората. Върху третата подмазана кора, натрошаваме част от сиренето и покриваме с останалите две кори, помазани както първите.

Тези 5 кори, който са една върху друга, прегъваме на две и ги оставяме да отпочинат 15 мин. Пет пластовата кора я разточваме до дебелина 2 см., последно намазване и слагаме останалото сирене отгоре.

Навиваме на руло и режем на еднакви ленти 2-3 см. В подмазана тава ги нареждаме, като ги обръщаме нагоре. Оставяме още малко да втаса и ги подмазваме с разбития жълтък с няколко капки олио.

Печем тутманика в предварително затоплена фурна на 200- 220 градуса за 30-40 мин. до хубаво изпичане на тутманика. След изваждане, ръсим със студена вода, слагаме хартия и завиваме с кърпа за да се задуши и омекне.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
513
40
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

uzi
uzi
Колко масълце слагате?
18.07.2019 15:50