Начин на приготвяне
Нахутът и просото се накисват по отделно минимум 12 часа във вода. Това се прави от вечерта за следващия ден. Изсипваме в гевгир, изплакваме и отцеждаме от водата.
Поставяме просото и нахута в блендер заедно с киселото мляко, водата, малко зехтин, белтъците и солта.
Много внимавайте с количеството на солта - прекомерната и употреба ще развали вкуса на хляба.
Нахутът и просото принципно се готвят с много малко сол.
Блендирайте. Махнете капака на блендера и добавете бакпулвера, оцета и маята. Блендирайте отново или разбъркайте с шпатула.
Намажете бъркалките и контейнера на хлебопекарната със зехтин.
Изсипете сместа и настройте машината на програма за Пълнозърнест хляб.
На моята хлебопекарна времетраенето е 3 ч и 40 мин.
Когато хлябът с просо и нахут изстине, нарежете на филийки.
Съхранявайте в хладилник.