Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на големи кубчета.
Целината се обелва и нарязва на средно големи парчета с ширина около 1 мм.
Морковите се нарязват на кръгчета с ширина около 1 мм. Лукът се обелва и нарязва на лунички. Гъбите се почистват и нарязват на средно големи парчета.
На дъното на гювече се сипват 2 с.л. свинска мас. Отгоре се реди половината от лука, над него целината и морковите. След това се подрежда месото. Над него се слага останалата част от лука. Най-отгоре се подреждат гъбите.
Сипват се още 2 с.л. свинска мас. Добавя се лютият червен пипер. В около 600 мл вода се разтваря солта. Осолената вода се изсипва в гювеча.
Гювечът със свинско се затваря с капака и се поставя в студена фурна. Ястието се пече на 200 градуса за 1 ч. и 30 мин.
Сервира се поръсено с магданоз.
Съвет: Когато готвите в гювеч, важи правилото: студен гювеч - студена фурна; топъл гювеч - топла фурна. Ако температурата на гювеча и фурната е различна, гювечът ще се спука.
Дъното на гювеча отвън винаги трябва да бъде сухо!
Свинското в гювеч с гъби и зеленчуци е готово.