Свински хапки, пържени на тиган (гръцка рецепта)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
993
710
5902
1
21/02/2019
"За вкусна храна и забавления винаги може да разчитаме на комшиите - ето го и поредният пример "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 276
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата83
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • свинско месо - около 1.2 кг от врат или от плешка
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1/2 ч.л.
  • топла вода - около 3/4 ч.ч.
  • бяло вино - около 100 мл сухо
  • люти чушки - 1 бр. суха
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиган с дебело дъно, най-добре е чугун, се загрява на котлона с лъжиците зехтин.

Свинският врат или плешка се нарязва на кубчета около 4-5 см, подсушава се в домакинска хартия и се поставя в тигана. Запържва се за около 10 мин да образува леко коричка.

Сухата чушка се наситнява и прибавя и се запържва за 1 мин при разбъркване. Изсипва се виното, разбърква се за 2 мин и се добавя топлата вода, подправя се със сол и смлян черен пипер. Похлупва се с капак, намалява се силата на огъня и се оставя да къкри за 40 - 45 мин при периодично разбъркване.

По време на готвенето, ако водата е силно намалява, се допълва с още малко гореща вода. Оставя се на котлон, докато омекне месото. В последните минути трябва да остане напълно на мазнина и да е образувало хубава коричка, да се зачерви приятно.

Посипва се с риган, разбърква се и се добавят капките лимонов сок и се оставя за още 1 мин. Лимоновият сок е необходим, тъй като изравнява мазнината от свинското месо.

Пърженото свинско се сервира с картофи с лимон и чесън на фурна, рецептата за последните е публикувана в Готвач БГ.

Източник: Dimitra`s Dishes

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар