Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса
Форма за кейк - 25 - 26 см, намаслена и покрита с хартия за печене.
Ползвала съм БИО портокали.
Портокалът се измива под течаща вода много хубаво. Не се обелва, а се нарязва на парчета заедно с кората и се поставя в робот, за да се смели до пюре.
Отгоре се добавя брашното, яйцата, захарта, прясното мляко, зехтина и накрая се прибавя бакпулверът. Продуктите се смилат на няколко пулсации, докато всичко се превърне в еднородна смес.
Сместа се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 175 градуса за около 40-45 мин.
Изважда се кексът от фурната, оставя се да се охлади за около 15 минути и след това се поставя върху решетка.
Напудря се с пудра захар.
Пухкавият портокалов хляб е готов.
Източник: Mani amore e fantasia
Предлагам много лесна и бърза рецепта и най-вече, че се работи изцяло в кухненски робот, което изключително улеснява процеса на работа.
Разбира се, че е възможно при липса на робот да се смели портокала в блендер, да се изсипе в купа и да се добавят останалите продукти. Следва разбиването им с миксер до смесване на продуктите.
Съвсем резонно е да попита, дали не остава горчив вкус от цял портокал с корите, и мога да уверя всеки, че няма лош и горчив вкус, напротив, остава прекрасен послевкус на ароматен портокал след всяка хапка.