Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с розмарин и маслини

Хляб с розмарин и маслини

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k2k
Хляб с розмарин и маслини
Снимка: Храна за Душата
7 / 8с Видео
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Ако всяка хапка ви кара да затворите очи и да помечтаете за сянката на маслиновото дърво, то това със сигурност е хляб с розмарин и маслини, приготвен по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • ръжено брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • маслини - 50 г
  • розмарин - 1 - 2 стръка
  • масло - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • сметана - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и го смесете с чаена лъжичка захар, кубче маята и 1-2 с.л. зехтин. Добавете чаена лъжичка от бялото брашно. Оставете сместа на топло за 10 минути, докато маята се активира.

Смесете в дълбок съд бялото и ръженото брашно, добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и сипете маята. Добавете мекото масло и 3 с.л. зехтин.

Започнете да омесвате на меко тесто, като добавяте хладка вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и прехвърлете в купа. Покрийте с прозрачно фолио. Оставете тестото да втаса за 20-25 минути на топло.

Когато тестото за хляба втаса, размесете повторно и го разточете на лист с дебелина от 1/2 см.

Накълцайте ситно стрък розмарин и поръсете тестото. Разпръснете обезкостените и накълцани на едро маслини.

Навийте хляба на руло и оформете по свое желание. Поставете във формата за печене. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса повторно за нови 20-30 минути.

Разбийте жълтъка на едно яйце с 1-2 с.л. сметана и намажете хляба.

Поръсете с маково семе и прехвърлете във фурната и печете в предварително загрята на 180°C фурна за половин час.

Хлябът с розмарин и маслини е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: