Начин на приготвяне
В блендер или кухненски робот се смилат заедно кашкавалът, моцарелата (подсушена), маслото и заквасената сметана.
Сместа се изсипва в купа и се добавят брашното, розмаринът и щипка сол.
Замесва се лепкаво тесто, което е добре да се работи с миксер с приставки за тесто около 5 минути. Ръчно би било доста трудно. Накрая се омесват и маслините, обезкостени и нарязани на ситно.
Тестото се завива във стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час, след което престоява още 10-15 минути във фризер.
Когато вече е добре втвърдено, се късат топчета и се оформят фитили. За да не полепва толкова по дланите, ръцете се мокрят или намазняват.
Гризините се пекат на два пъти в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за около 15-18 минути или до златист загар.
Прекрасно ухаещи и невероятно вкусни!
Гризините с Маслини и Розмарин са готови.
Бележка: Рецептата е адаптирана от блог с рецепти на Йоланта Делибозова- Йоли.