Трицветен кекс

ЕвгенияЕвгения
Новак
1660562
Трицветен кекс13 / 13
03/04/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12-18
"Кулинари, запретвайте ръкави. Този кекс е едно вкусно изживяване."

Необходими Продукти

  • яйца - 7 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. прибавена към киселото мляко
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • олио - 8 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • какао - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 смес:

Разбиваме 4 жълтъка с 3 цели яйца. Добавяме 1 ч.ч. захар, 8 с.л. олио, 1 ч. брашно и к. мляко със содата. Тази смес я разделяме на 2 части, като едната смес е по-малка от другата.

2 смес:

Към по-малката смес прибавяме какаото.

3 смес:

Разбиваме 4 белтъка на твърд сняг с останалата 1 ч. захар, като я сипваме постепенно. Към сместа добавяме брашното.

Формата за кекс или тавичка се подмазва с олио и с брашно от всякъде. Изсипваме първо кафявата смес, бялата след това и върху бялата ръсим плътно да покрие бялото, какао през цедка.

Върху какаото изсипваме жълтата смес. Печем в загрята фурна на 150 градуса за 35-40 мин. След изваждане престоява 5 мин. и тогава се вади от формата. Поръсваме готовия трицветен кекс с пудра захар.

Да Вие сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
519
414
35
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Поля Рачева
Поля Рачева
Благодаря! Нещо не мога да пека кексовете.Сега ще опитам.
24.09.2014 22:49
здравка
здравка
кекса става много представителен,но е сух и наистина вместо сода е добре да се сложи бакпулвер.
25.08.2013 17:47
5
искра
искра
Аз го правих,но с киселото мляко не става добре.Махнах млякото,намалих брашното и захарта за бялата част на 1/2 чаена чаша,вместо сода сложих бакпулвер за бялата част 1/3 ,а 2/3 за другата смес и стана прекрасен.
20.06.2013 11:20
3
2
гиги
гиги
Не се полуи хубав кекс киселото мляко е много може би трябва една две лъжички за да се угаси содата
16.06.2013 18:27
1
mamata
mamata
Забравих да пиша , че намалих брашното за белтъците на 0.5 ч.ч. защото става много гъсто.
09.06.2013 15:25
mamata
mamata
При мен стана перфектно,но аз направих изменение.
1. яйцата разбиx със захарта като пандешпан.
2. не сложих к.мляко и вместо сода сложих бакполувер.
Всичко останало е еднакво.
Cъжалявам, че немога да кача снимка като доказателство
09.06.2013 06:19
1
мария
мария
браашното към първата смес е малко

02.06.2013 16:22
1
1
Минка Генчева
Минка Генчева
Този кекс го правя от много години и винаги е сполучлив,който и да го е вкусил-винаги ми е искал рецептата!..:)..А за бялата смес мога да добавя,че аз слагам 1/2 чаша брашно-така става по-мек.А за печенето включвам фурната на долен реотан първо на 200-220,докато се надуе и после включвам на долен и горен реотан на 180-200.Наблюдавам и когато се зачерви отгоре,изваждам и с клечка пробвам как е вътре изпечен.Ако има нужда отвътре още да се пече покривам кекса с фолио,за да не изгори и така пека до готовност!



01.06.2013 14:07
1
вяра
вяра
няма да загори отгоре ако първо го печеш отдолу и като се изравни във формата го включиш и отгоре става супер
14.04.2013 15:42
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Вчера направих кекса- хареса ми идеята за по-различен от стандартния двуцветен кекс. Стана много вкусен, но като го правя другия път, ще внеса корекции за себе си. Първо, бялата смес ми стана много гъста с тази 1 ч.ч. брашно- струва ми се много, другия път- 1/2 ч.ч. След изпичане беше по-твърда от останалата част от кекса, като дунапренена. Другото е, че жълтата и кафявата смес се смесиха и стана малко незабележима граница. Печенето на 150 градуса също ми беше малко. Пекох 1 час и после увеличих, защото не знам колко още щях да пека така бавно. И всяко парче е с различна украса- 3-те цвята са се смесили по време на печене и стана много интересно. Почти целия вече е изяден. Благодаря за интересната рецепта! :)
09.04.2013 21:40
Евгения
Евгения
Вили,съвета който мога да ти дам е да слагаш фолио от горе като се запече, ако ти е силна фурната. Или намали градуса за горно печене. 150 градусе е умерена температура и не би трябвало да ти изгори, тя по скоро изсушава и изпича по бавно.
05.04.2013 10:49
вили
вили
аз сега го направих и докато се изпече вътре прегоря отвън!!?!?!?!
04.04.2013 15:28
Евгения
Евгения
Това му е хубавото на готвенето, имамме възможности да променяме съставки, форма и винаги се получава нещо ново и красиво.
В тази рецепта и аз съм добавила нещо към нея и сега все повече се обогатява, променя и всеки има усет за това.
Благодаря Ви за отзивите и идеийите, които ще внесете!
04.04.2013 09:00
гост
гост
вместо сода,използвайте един бакпулвер
03.04.2013 20:16
Стоянка Георгиева
Стоянка Георгиева
Правила съм този кекс преди много година.Ще пробвам пак!!!
03.04.2013 20:01
Николай
Николай
страшен е :) Мерси за рецептата, Жени
03.04.2013 18:37
Таня
Таня
Правила съм го- наистина е много ефектен.
03.04.2013 16:25
1