Начин на приготвяне
Джоланът се измива и подсушава. С помощта на остър нож се правят прорези в свинския джолан и в тях се пъхва по една цяла скилидка чесън. Месото се поръсва със сол, червен пипер и микс от подправки за печено месо.
Съдът с джолана се покрива със свежо фолио и се поставя за 12 часа в хладилник, за да се освободят ароматите.
На дъното на глинен гювеч и джоланът се намазват с олио. В съда се налива около 200 мл червено вино, месото се слага вътре, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пече се първият половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 градуса. По средата на печенето се прибавят почистените и нарязани на едро зеленчуци.
Необходимо е зеленчуците преди да се наредят около месото, да са овкусени със сол.
В гювеча се слага дафинов лист, черен пипер на зърна и зрънца бахар.
Малко преди готовност капакът се маха и джоланът се допича, за да получи апетитна и леко загоряла коричка.
Шпикованият свински джолан в гювеч е готов.