Начин на приготвяне
Измиваме ориза и го накисваме за около 20 минути. През това време подготвяме зеленчуците: картофите нарязваме на малки кубченца, лука наситно, а морковите на полумесеци.
Добавяме ги към вече набъбналия ориз, сипваме киселото зеле и овкусяме с подправките: сушения магданоз, хималайската сол, оцета, черния пипер, кимиона, червения пипер, джинджифила, чубрицата, шарената сол и сминдуха по пожелание.
Разбъркваме старателно с ръка, като е много важно всички подправки за се опознаят със всички останали компоненти! Разпределяме сместа в 3 гювечета равномерно и сипваме във всяко по 1 ч.л. шарлан - разбъркваме, а след това по 1 ч.ч. вода.
Печем постните гювечета на загрята фурна на 250 градуса за около 45-50 минути – до готовност. Към края на печенето може да се отхлупят, за да се запекат.
Сервираме топли, пожелание поднасяме с айрян.
Вкусно, уютно и сгряващо - леко пикантно!
Любима рецепта за постни гювечета.
Чудно Вкусно!