Пита Катерина с маслини и маково семе

Vili NaidenovaVili NaidenovaНовак271
05/03/2019
"Задно ще я замесим, задно ще я изядем - така се прави мераклийска пита за цялото семейство "
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо206
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо отделете единия жълтък от яйцата и си го оставете на страна за намазване на питката преди печене.

Сухата мая предварително се разтваря в 100 мл топла вода и се оставя на страна.

Разбърквате киселото мляко, яйцата и захарта в дълбока купа и към тях прибавяте предварително разбърканата мая и олиото (зехтин).

Към така готовата смес се прибавят предварително разбъркани и пресети брашното със солта. Омесвате сместа, като по време на месенето прибавяте маслините и маковото семе. Аз съм използвала само черни маслини, но разбира се - видът на маслините оставям на вас и вашия вкус - черни, зелени, каламата или овкусени предврително. Така полученото тесто го оставяте да втаса между 30 - 40 мин.

След втасване на тестото се приготвя средна на размер тава, обилно намаслена с олио. Преди да започнете да оформяте тестото, си намаслете обилно ръцете, така е по-лесно и няма тестото да залепва по ръцете ви.

Късате топче от тестото с големина на юмрук и го разстилате на намазнен плот, като оформяте тънка питка. Поръсвате малката питка със сирене, прегъвате я и я усуквате като въже и връзвате на възел.

Така получения възел слагате в намаслената тава. По този начин използвате цялото втасало тесто. Сиренето не е задължително, но пък става по-вкусно.

Когато приключите с тестото и запълните тавата, го оставяте отново да втаса за 30 - 40 мин.

След второто втасване питката се маже с отделения жълтък и поръсвате с още малко маково семе.

Печете питата с маслини и мак на 150°C за 1 час.

Бон Апети!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар