Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Катерина с маслини и маково семе

Пита Катерина с маслини и маково семе

Vili NaidenovaVili Naidenova
Новак
3318657
Пита Катерина с маслини и маково семе4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Задно ще я замесим, задно ще я изядем - така се прави мераклийска пита за цялото семейство"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • олио - 100 мл (може да го замените със зехтин 100 мл)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 1 кг
  • маслини - 100 г без костилка
  • сирене - 200 г (по желание, може и без него)
  • маково семе
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо отделете единия жълтък от яйцата и си го оставете на страна за намазване на питката преди печене.

Сухата мая предварително се разтваря в 100 мл топла вода и се оставя на страна.

Разбърквате киселото мляко, яйцата и захарта в дълбока купа и към тях прибавяте предварително разбърканата мая и олиото (зехтин).

Към така готовата смес се прибавят предварително разбъркани и пресети брашното със солта. Омесвате сместа, като по време на месенето прибавяте маслините и маковото семе. Аз съм използвала само черни маслини, но разбира се - видът на маслините оставям на вас и вашия вкус - черни, зелени, каламата или овкусени предврително. Така полученото тесто го оставяте да втаса между 30 - 40 мин.

След втасване на тестото се приготвя средна на размер тава, обилно намаслена с олио. Преди да започнете да оформяте тестото, си намаслете обилно ръцете, така е по-лесно и няма тестото да залепва по ръцете ви.

Късате топче от тестото с големина на юмрук и го разстилате на намазнен плот, като оформяте тънка питка. Поръсвате малката питка със сирене, прегъвате я и я усуквате като въже и връзвате на възел.

Така получения възел слагате в намаслената тава. По този начин използвате цялото втасало тесто. Сиренето не е задължително, но пък става по-вкусно.

Когато приключите с тестото и запълните тавата, го оставяте отново да втаса за 30 - 40 мин.

След второто втасване питката се маже с отделения жълтък и поръсвате с още малко маково семе.

Печете питата с маслини и мак на 150°C за 1 час.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: