Начин на приготвяне
Картофите се измиват под печаща вода. Поставят се в тенджера с кипяща вода да се варят за 30 мин. Изваждат се, отцеждат се и се охлаждат, обелват се. Нарязват се на шайби.
Моцарелата се нарязва на шайби.
Печените чушки, ако са били в буркан, се отцеждат от водата, попиват се в домакинска хартия, отварят се и се срязват по средата, а след това всяка част - на правоъгълници, или се разрязва на три парчета.
Шунката се нарязва на правоъгълници.
Всички допълнения към картофите, те са в основата на рецептата, трябва да са нарязани горе-долу с големината на шайбата картоф.
Намаслява се със струйки зехтин формата, в която ще се пече. Ползвах керамична форма 28/17 см.
Всяка шайба картоф преди да се постави във формата леко се напудря в галета. След това се поставя под лек ъгъл, следва парче червена чушка, парче моцарела и шунка. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, посипват се люспи от пармезан Така в редове се запълва формата.
Отгоре запеканката се посипва със струйки зехтин.
Пече са на 200 градуса за около - 25-30 мин.
Преди да се сервира, картофената запеканка се посипва с наситнен магданоз и по желание - с още малко пармезан.
Фланът с картофи, печена чушка, моцарела и шунка е готов.
Източник: Peperoncino Giallo Zafferano