Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците и ги поставете в суха купа. Сипете пудрата захар и с миксер ги разбийте на сняг. Добавете предварително пресятото брашно и орехите.
С въртеливи внимателни движения, за да запазите пухкавостта на сместа, разбърквайте докато се получи гъста еднородна смес. Разделете сместа на 3 или 4 части по избор (аз направих 4 блата).
В застланата с хартия за печене форма за торта разпределете равномерно с нож или шпатула една от частите за блат. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 12 мин. или до леко златисто.
Извадете готовия блат, оставете да се охлади и отстранете внимателно хартията за печене. Дори и да счупите някой от блатовете, няма проблем да се залепят после частите с крема.
Разтопете шоколада за крема на водна баня или в микровълнова, като внимавате да не изгори.
Оставете леко да се охлади, като междувременно разбийте маскарпонето със захарта. Прибавете в крема и разтопения шоколад. Хубаво разбъркайте.
Подредете тортата, като в чиния поставите първия блат.
Намажете с крема, отгоре поставете следващия блат и така докато приключите с блат. Измажете тортата с тънък слой крем отгоре и отстрани. Оставете тортата да се охлади в хладилника за около час.
Разтопете начупения шоколад и маслото в купа на водна баня. Хубаво разбъркайте и залейте (измажете) тортата Гараш отгоре и отстрани. Поръсете по ръба с боядисани в зелено кокосови стърготини, захар или смлян шамфъстък.
Диаметър на формата за торта с отделящи се страни: 24 см