Халва за Сирни заговезни

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
10/03/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене3 мин.
Общо33 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 237
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • захар - 150 г кристал
  • мед - 150 г (истински мед, може и захарасан)
  • белтъци - 1 бр. (или 37 г.)
  • сол - щипка
  • ядки - 200 г микс (орехи, бадеми, фъстъци)
  • вафлени кори
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подходяща правоъгълна форма - 27/12 см.

Изрязват се две вафлени кори с големината на дъното на формата. Оставят се настрана.

Ядките, може и от един вид, се запичат във фурната на 200 градуса за около 8/10 мин. Изваждат се, охлаждат се и на едро се нарязват. Оставят се настрана.

В касерола се изсипват захарта и медът. Поставя се на слаб котлон да се затоплят.

През това време се разбива един белтък с щипката сол с миксер до меки върхове, докато стане лъскав и не пада от купата.

Когато е разбит белтъкът се засилва температурата на котлона до средна и се разбърква сместа със захарта, докато започне да завира. В този момент се засича времето и се разбърква за точно 3 минути. Медът и захарта ще се превърнат в гъст, леко карамелен сироп. Сваля се от котлона, изчаква се 1 минута да се охлади (ако се работи върху керамични котлони, те трябва винаги да се пазят от горещ карамелен сироп. Керамиката не обича карамел)

Започва се отново разбиването на белтъка на ниска степен на миксера, като бавно на конец се прибавя горещата смес.

Разбиването продължава, докато белтъкът усвои всичкия захарен сироп и увеличи обема си двойно. Ще се получи много гъст крем с карамелен цвят. Толкова става гъст кремът, че започва да се изкачва по бъркалките. Разбиването е приключило.

Прибавят се ядките и се разбърква енергично, за да се разпределят равномерно. Проявява се търпение, защото сместа е силно тежка, лепкава и трудно се разбърква.

Поставя се едната вафлена кора на дъното на формата и отгоре се разпределя цялата смес. Не е удобно да се работи със силиконова шпатула, защото тя се залепя по сместа, затова ползвах нормален нож за сервиране. Заглажда се и леко се притиска. Отгоре се поставя другата вафлена кора, притиска се, за да се залепи.

В случай, че не се разполага с вафлени кори, се ползва хартия за печене, като леко се намаслява хартията, за да не залепваи се облицова формата, като се оформя по дъното и стените.

Халвата се охлажда на стайна температура за повече от 5 часа. Изважда се от формата и се нарязва на правоъгълни парчета.

Източник: www.hitrini.bg.com

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар