Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с орехи и вино

Селски хляб с орехи и вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Селски хляб с орехи и вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Хапвате и не може да спрете - това е магията на селската кухня"

Необходими Продукти

  • Квас
  • пълнозърнесто брашно - 75 г
  • вода - 90 мл.
  • мая - 15 г. жива
  • Основно тесто
  • брашно - 530 г бяло + за доизмесване
  • брашно - 150 г пълнозърнесто
  • вино - 280 мл бяло
  • вода - 60 мл
  • мая - 10 г
  • орехи - 150 г ядки + за украса
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка смесете 75 г пълнозърнесто брашно - пшенично или от спелта със 90 мл. вода. Натрошете вътре маята и разбъркайте на кашичка. Покрийте със прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за една нощ.

На другия ден, когато ще приготвяте хляба, смесете виното с престоялия в хладилника квас, сипете леко затоплената вода (60 мл.), захарта и натрошете останалата мая - 10-те грама.

Към тази течна смес пресейте двата вида брашно и замесете тесто - гладко и еластично. Работете с него поне 10 минути, докато видите ясно изразени глутенови връзки.

Оформете на топка, намазнете я и приберете в купата, като оставите на топло, покрита с кърпа, за да втаса и удвои обема си - 1 час.

Втасалото тесто премесете отново за 4-5 минути и вкарайте в него орехите - едро накълцани и солта.

Оформете кръгъл хляб, поръсете с брашно и украсете с половинки орехови ядки. Поставете го в тавичка с диаметър 22-23 см., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Оставете отново да втаса на топло за 1 час и 30 минути.

Загрейте фурната до 220 градуса, като вътре поставите огнеупорна купичка с вода. Решетката да е в средата, а най-отдолу позиционирайте плаката на фурната- правоъгълната плоска тава, която има всяка такава.

Щом стигне необходимите градуси много внимателно, за да не се изгорите, хванете купичката и излейте водата в плаката на дъното. Така ще генерира голямо количество пара.

Пъхнете веднага хляба и печете 10 минути, след което намалете температурата до 180 градуса и допечете до хубав загар - около 30 минути. В случай, че коричката и орехите по повърхността доста са потъмнели покрийте с парче алуминиево фолио, което да предпазва от прекалено изгаряне.

Готовия хляб извадете, оставете да изстине върху решетка и нарежете на филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: