Начин на приготвяне
Запържете в тенджера лука и целината с малко масло. Обелете лука и нарежете на ситно. Картофа и стръковете целина нарежете на малки кубчета.
Изчистете лещата от нежелани примеси и я измийте добре. Лещата може да се накисне предварително за няколко часа и после водата да се изхвърли.
Добавете останалите съставки, включително лещата, и продължете да пържите около 2 минути.
Добавете течността и оставете да заври. Покрийте. Гответе на слаб огън.
Когато омекнат лещата и картофите подправете със сол и черен пипер, миксирайте съставките и прецедете с цедка.
Можете да добавите 1 чаена лъжичка козе сирене и крутони от хляб към всяка порция.
Френската леща чудесно се комбинира с козе сирене и пушена сьомга.