Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Домашно пиде с кайма и яйца

Домашно пиде с кайма и яйца

Домашно пиде с кайма и яйца
Снимка: Кулинарна мрежа
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Пиде, ама не какво да е, а приготвено с много любов и ароматна плънка, за което всички мечтаят"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 240 мл топло
  • вода - 240 мл топла
  • олио - 240 мл
  • захар - 5 с.л., за по - несладко 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 прясна или 1 пак. суха
  • брашно - 1 кг
  • жълтъци - 1 за намазване
  • за гарниране
  • олио - 2 с.л.
  • кайма - 500 г смес или телешка
  • чушки - 1 бр. зелена
  • яйца - 3 - 4 бр.
  • кашкавал
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лук - 2 - 3 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете маята и 1 с.л. захар в топлата вода, разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете на топло 10-15 минути, за да се активира.

Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се сипват маята, олиото и прясното мляко. Добавят се солта и захарта, разбъркват се с лъжица.

При нужда се добавя още брашно, замесва се меко и еластично тесто, което се оставя на топло за около 30 - 60 минути, докато удвои обема си.

Междувременно загрейте олиото и запържете за кратко лука, добавете каймата и гответе до полузадушаване. Овкусете с подправки на вкус.

Разделете тестото на еднакви топчета, разточете и оформете пидетата.

Сложете в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене, и гарнирайте с каймата. Сложете резени чушка, намажете с разбития жълтък и печете в предварително загрята на 180°C фурна до готовност.

По желание малко преди да извадите пидетата от фурната, може да чукнете отгоре по едно яйце и да поръсите с настърган кашкавал.

Източник: Десислава Рангелова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: