Начин на приготвяне
Хладката вода и прясното мляко се сипват в купа, към тях се добавят маята, захарта и брашното.
Разбъркват се добре и се оставят за 20 минути, докато се удвои обемът. В голяма купа се разбиват яйцето, киселото мляко, солта, зехтина и активираната смес с маята.
Добавя се пресятото брашно постепенно, до получаване на нелепнещо и гладко тесто.
Покрива се с фолио и се оставя за 40-50 минути, докато се удвои обемът на тестото.
Тестото за пиде се разделя на топчета с грамаж около 200 г и се оформят овални форми.
В средата се слага кайма, резенчета чушка, чери домати, разрязани на 1/2 и отгоре се поръсва кашкавал.
Прищипва се от двата края като лодка, намазват се пидетата с кайма и кашкавалс мазнина по краищата и пека на 180 °C до готовност.