Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Мезета»Панирани пуешки филенца по тайландски с два вида сос

Панирани пуешки филенца по тайландски с два вида сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Панирани пуешки филенца по тайландски с два вида сос4 / 4
13/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Екзотични панирани филенца, гарнирани с два вида сос - какво повече му трябва на един лакомник"

Необходими Продукти

  • пуешки гърди - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • За бульона
  • пилешки бульон - 2 ч.ч.
  • кокосово мляко - 2 ч.ч.
  • чили - 1 бр., прясно
  • джинджифил - 1 ч.л., прясно настърган
  • листа от лимон - 4 бр.
  • лайм - ½ бр., кората на плода
  • За панировката
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • галета - 1 ч.ч.
  • пармезан - ½ к.ч.
  • къри - 1 ч.л.
  • куркума - ½ ч.л.
  • сусам - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • За лимонената майонеза
  • майонеза - 100 г
  • йогурт - 60 г
  • лайм - 1 бр., сока от плода
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • сол - на вкус
  • За чили соса
  • пилешки бульон - 200 мл
  • кромид лук - 1 глава, червен
  • чесън - 2 скилидки
  • чили - 1 бр.
  • домати - 100 мл, белени от консерва
  • доматено пюре - 2 с.л., концентрат
  • меласа от нар - 1 с.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • кафява захар - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е основата за две ястия. С една част от пуешкото месо ще приготвим панирани и запечени на фурна пръчици, а с другата част и останалия бульон - вкусна тайландска супа.

Пуешкото месо не се мие! Подсушаваме го с кухненска хартия и го поставяме върху кухненската дъска. Отстраняваме кожата, ако има такава.

Внимателно го почистваме от остатъчни жилки и мазнини.

Овкусяваме го със сол и черен пипер. Оставяме го за 10 минути.

В тенджера загряваме пилешки бульон, който овкусяваме с прясно настърган джинджифил, кората от ½ лайм и лимонени листенца, за да подчертаем цитрусовия аромат.

Бульонът къкри 5 минути, след което в него поставяме внимателно трите броя пуешки гърди. Топлинната им обработка трае още 5 минути. Прибавяме кокосовото мляко и веднага изключваме котлона.

Месото се оставя за поне още 5-7 минути, за да се маринова и хидратира. Кокосовото мляко придава онзи азиатски характерен екзотичен привкус и месото остава сочно и крехко. Изваждаме двете филета, които ще панираме, запичайки ги във фурната.

След като се охладят ги нарязваме по диагонал на ленти с дебелина 2 см.

Фурната загряваме на 200 градуса. Приготвяме две тави, постлани с хартия за печене. Намазняваме ги с няколко капки зехтин.

Смесваме брашното и бакпулвера в едната чиния. Останалите сухи съставки – галета и подправки смесваме с пармезана и зехтина. В трета чиния разбиваме яйцата до хомогенност с щипка сол.

Овалваме всяко то филенцата първо в брашно, после в яйчената смес и накрая в ароматната галета.

Подреждаме хапките в тавата за печене и поставяме в загрялата фурна за около 15 минути с вентилатор.

През това време приготвяме сосовете.

Майонезеният сос правим лесно, като смесим добре упоменатите съставки. С йогурта текстурата на соса става по-лека и пухкава. По желание можете да добавите и малко чесън на прах.

За пикантният чили сос нарязваме лука на ситно. Задушаваме го за около 3 минути в малко мазнина. Прибавяме блендираните домати.

Чилито разполовяваме и отстраняваме семената му. Заедно с чесъна го счукваме в хаванче. Прибавяме ги към лука, като доливаме и пилешкия бульон. Оставяме да къкри около 10 -15 минути на средна температура.

Към къкрещата лава сос прибавям щипка кафява захар, за да балансира лютивината и киселинността на доматите, както и меласа от нар.

В купичка разтваряме нишестето с малко студена вода. Сгъстяваме пикантния чили сос, като го оставяме да къкри още 2-3 минути.

След като се охлади, е добре да го блендираме.

Поднасяме хрупкавите запечени пуешки филенца топли, гарнирани с двата вида сос и резенчета лайм.

Съвет: С останалото пуешко месо приготвяме супа, като прибавим малко люто чили, нудъли, къри и още нещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: