Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Домашна лазаня с пилешко

Домашна лазаня с пилешко

ИскраИскра
Помощник Готвач
1189381482
Домашна лазаня с пилешко2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
9
"Приготвянето на мусака е изкуство, на което бихме искали да се наслаждаваме всеки ден"

Необходими Продукти

  • за пилешкия сос
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 2 бр., ситно нарязани
  • чесън - 2 скилидки, смлени или ситно нарязано
  • пилешко филе - 500 г
  • доматено пюре - 800г
  • доматена паста - 50 г
  • захар - 3 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1 с.л. сух
  • бяло вино - 200 мл
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за сос бешамел
  • масло - 60 г
  • брашно - 40 г
  • прясно мляко - 560 мл
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • за отгоре
  • пармезан - 100 г настърган, кашкавал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пилешкия сос загряваме зехтина и готвим в него лука, чесъна и морковите, докато омекнат, като се разбъркват непрекъснато.

Смиламе пилешкото в чопър и го добавяме в тигана. Когато промени цвета си, добавяме доматено пюре, доматената паста, виното, захарта, ригана, босилека, солта и черния пипер. Покриваме и оставяме да къкри за около 30 минути, докато се сгъсти.

За соса Бешамел в тенджерка разтапяме маслото. Добавяме брашното и разбъркваме, докато стане гладка смес, за около 1 минута. Махаме от огъня и постепенно разбъркваме млякото, докато сместа стане гладка. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато, докато сосът заври и започне да се сгъстява. Добавяме индийското орехче, сол и черен пипер.

Намазваме с мазнина тавичка с размери 20х30 см. На дъното слагаме слой пилешки сос (около 1/3 от соса). Сипваме тънък слой Бешамел (около 1/2 чаша сос). Отгоре слагаме слой кори за лазаня (пресни) и натискаме леко.

Повтаряме процедурата, като разпределяме половината от останалия пилешки сос върху корите. Сипваме 1/2 чаша сос Бешамел отгоре и нов слой кори, като натискаме леко. Разпределяме останалия пилешки сос, още 1/2 чаша Бешамел и последния слой кори. Отгоре сипваме останалия сос от Бешамел и поръсваме с лазанята настъргания кашкавал.

Покриваме нашата лазаня с пилешко с алуминиево фолио, като внимаваме да не докосва повърхността.

Печем за около 25 минути на 180 градуса, покрита с фолио, и още 25 минути без.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: