Крехки сармички от лапад

18/03/2019
"Към съставките за тези сапрмички от лапад добавете и мерак - нужен е, за да ги свиете бавно и внимателно, преди да може да им се насладите"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 405
  • Преглеждания за месеца6112
  • Преглеждания за седмицата72
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме ориза с настърганите моркови и на ситно нарязания лук заедно с хималайската сол, черния смлян пипер, кимиона и шарлана, или на оризоварка, или на котлон - пожелание! По-лесно става, когато е на оризоварка, тъй като, докато се готви самостоятелно, без да трябва постоянно да се разбърква, можем да подготвим лападовите листа.

Това става, като след като сме ги измили щателно и сме отрязали дръжките плътно до началото на листата, ги попарваме с вряла вода и ги оставяме за около минутка - не повече, само за да омекнат, и така да са по-лесни за навиване на сармичките.

След като оризът със зеленчуците е сварен, ако има нужда, можем да му добавим още малко сол и пипер - за по-наситен вкус.

Внимателно взимаме едно лападово листо, сипваме една супена лъжица от плънката и завиваме на лападови сармички. Тъй като листата на лапада са доста продълговати в сравнение с лозовите, има два лесни начина - как да ги завием на сармички.

Първият е, като поставяме плънката и сгъваме листото от четирите страни - като плик за писмо.

Вторият е, като сипваме ориза, като леко го разстиламе на дълго, завиваме двете странички на по-тясната страна на листото и откъм дългата навиваме на рулце - така стават по-тумбести и красиви. Готово увитите сармички слагаме да се приготвят на пара в тенджера с ветрило (кошница за готвене на пара) за около 5 минутки.

Вкусните сармички от лапад сервираме заедно с останалия ориз от плънката, залети с кисело мляко. Чудесни мекички лападови сармички - много по-крехки в сравнение с традиционните лозови и зелеви сарми. Невероятна добра комбинация!

Чудно Вкусно! подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Илиана Първанова
Наистина са чудни, крехки и пролетно свежи! Благодарим!
0
0
Геновева
Геновева
29.03.2019 10:07
Изглежда страхотно... браво!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв