Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Какаова грис халва с кафява захар

Какаова грис халва с кафява захар

Какаова грис халва с кафява захар
Снимка: Илиана Първанова
2 / 5
20/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Това, не е онази грис халва, която помните от детството - тази е около 50 пъти по-вкусна и с какао"

Необходими Продукти

  • грис - 1 ч.ч. (пшеничен)
  • шарлан - 1/4 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л. пълна
  • рожков - 1/2 ч.л. равна 
  • канела - 1 щипка
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • вода - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • ядки - пожелание за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме захарния сироп, като кипваме кафявата захар заедно с водата. Като поври малко, сваляме от котлона и към сиропа добавяме какаото, рожков, канелата, ванилията и разбъркваме. Оставяме настрани, захлупено с похлупак.

След това приготвяме гриса. В малка тенджера загряваме леко шарлана и към него добавяме пшеничния грис, като разбъркваме постоянно с телена бъркалка. Като сипем всичкия грис, продължаваме да разбъркваме, без да спираме, вече с дървена плоска бъркалка.

След няколко минути, като омекне грисът, към гъстата смес наливаме постепенно и на няколко пъти захарния сироп и разбъркваме хубаво при цялото време. Вече всичко смесено оставяме да поври още няколко минути, за да се опознаят съставките.

Готовата смес разстиламе в тавичка и оставяме за час-два да изстине и да се стегне и вече и е готово за консумация! Поднасяме поръсена с ядки (бадеми) или по желание може още преди сипването в тавата - тя да е поръсена с ядки и при стягането бадемите да се вградят. С помощта на чаша без дръжка изрязваме кръгчета грис халва.

Много вкусна какаова грис халва с кафява захар. Свършва за секунди.

Лесно и бързо приготвяне и с феномален ефект!

Чудесна за приказна следобедна закуска заедно с топла какао напитка!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: