Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Брускети»Най-вкусната брускета Капрезе

Най-вкусната брускета Капрезе

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Най-вкусната брускета Капрезе
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
22/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Грешите, ако си мислите, че това е брускета - това е сбъднатата кулинарна мечта на всеки лакомник, който знае какво иска"

Необходими Продукти

  • франзела - 1 бр., пълнозърнеста
  • прошуто - 6 бр., слайс
  • чушки - 3 бр. печени
  • За марината на пиперките
  • зехтин - 3 с.л.
  • балсамов оцет - 2 с.л., светъл
  • туршия от халапеньо - 1 с.л., от сока
  • чесън - 1 скилидка
  • мед - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • За млечния мус
  • крема сирене - 100 г
  • заквасена сметана - 50 г
  • краставици - 2 с.л., сока от зеленчука
  • фенел - 1/3 глава
  • зехтин - 1 ч.л.
  • сусамово олио - 2 - 3 капки
  • чесън - 1 скилидка
  • За чипс от пармезан
  • пармезан - 40 г смлян
  • зехтин - 1 ч.л.
  • И още
  • чери домати - 3 бр.
  • спанак - листенца за гарниране
  • фенел - стръкчета
  • туршия от халапеньо - няколко шайби от чушката /или други пикантни чушлета/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брускетите са една от класиките в италианската кухня. Предлагам ви този вариант, който можете да си похапнете по време на диетична режим, без да се притеснявате от твърде много излишни калории.

Първо си приготвяме маринатата за печените чушки. Смесваме зехтина с балсамикото и прибавяме нотка пикантност със сос от туршията. Пасираме скилидката чесън, овкусяваме със сол и балансираме киселинността с малко мед. Чушките разполовяваме през средата и ги поставяме в маринатата, за да поемат от вкусовете. Добре е да престоят в хладилник за едно денонощие.

Пармезановия чипс приготвяме, като в нагорещен тефлонов тиган прибавим няколко капки зехтин. Разнасяме равномерно по дъното и сипваме пармезана.

Намаляваме температурата на огъня и оставяме сиренето да се разтопи и запече. Изваждаме внимателно, с помощта на шпатула.

Фенелът нарязваме на шайби, леко посоляваме и запичаме в грил тиган.

Поставяме в купа заедно с чесъна, сока от краставица, зехтин и няколко капки от сусамовото олио. Не прекалявайте с него, защото ароматът му е силен и натрапчив.

Пасираме до хомогенност. Към пюрето прибавяме сметаната и крема сиренето. Опитваме на вкус и ако е необходимо доовкусяваме.

Врече е да изпечем брускетите. За целта отстраняваме горната и долна част на франзелата с остър нож. Останалата среда режем на две части, като отстраняваме и краищата ѝ. Запичаме брускетите между два тигана.

Намазняваме дъното на грил тиган. Слагаме на дъното хартия за печене, върху която поставяме брускетата. Затискаме я с друг тиган или тежка чиния. Като се запече от едната страна я обръщаме и отново затискаме.

Готови сме да сглобим всички компоненти.

Запечената брускета намазваме с леко с маринатата от пиперките. Не трябва да прекалим, за да не я накиснем!

Подреждаме чушките и шунката, като се опитаме да им придадем формата на роза.

Прибавяме и от млечния мус. Върху него поставяме от пармезановия чипс. Гарнираме с резенчета чери доматчета и халапеньо.

Аранжираме брускетите с листенца свеж спанак и стръкчета фенел. Можете да я поднесете и към леки зеленчукови супи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: