Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и сипете 100 мл от него в купичка. Добавете начупената мая, 2 с.л. от брашното и захарта. Покрийте и оставете за кратко да се активира маята.
Разбийте киселото мляко с яйцата и добавете активираната мая, солта и останалото прясно мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете сместа. Започнете да месите, като приемате от брашното постепенно. Полученото тесто намажете с олио, покрийте и оставете да втаса.
Разрежете втасалото тесто на 4-5 равни части. Намазнете ръцете си с разтопеното масло и оформете 4-5 правоъгълника.
Наредете ги един върху друг, като между всеки мажете с масло и поръсвате със сирене и рендосан кашкавал.
Последният лист тесто не се поръсва с нищо. Разрежете на малки квадрати или ромбоиди. Намазнете формата в която ще печете вашата питка и безразборно сложете късчетата тесто.
Разбийте жълтъците с млякото, намажете питката и оставете повторно да втаса.
Печете в загрята фурна на 170 градуса около 40 минути.
Готовата питка поръсете с шарена сол.
Най-вкусната питка е готова.
Коментари