Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Най-вкусната пита

Най-вкусната пита

Ivanka PalikarovaIvanka Palikarova
Новак
16
Най-вкусната пита
Снимка: Ivanka Palikarova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
105 мин.
Порции
24
"Запомнете - питата втасва във фурната, а не навън! Иначе резултатът няма да е толкова пухкав и вкусен."

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • кисело мляко - 500 г
  • топла вода - 300 мл
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в топлата вода с една лъжица захар. Пресявате килограм брашно, обърквате в него лъжицата сол и захар. Правите кладенче, изсипвате набухналата мая, киселото мляко, две лъжици олио, едното яйце и белтъка от другото.

Разбивате до еднородна смес и почвате да месите с брашното. При нужда добавяте още брашно до постигане на меко тесто, което леко лепне по ръцете.

Разделяте на две топки. Ръсите брашно и разстилате кори с дебелина около сантиметър. Мекото масло се разделя на две и се намазват корите.

Поставят се една върху друга. Разделяте на 24 триъгълника. Тях навивате на кифлички и редите в дълбока тава с диаметър 38 см.

Разбивате жълтъка с лъжица олио и мажете. Пускате фурната на 50 градуса, завивате тавата с хавлиена кърпа и поставяте във фурната. Втасването става в нея.

При удвояване на обема махате кърпата пускате на 170 градуса и печете до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: