Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Пирожки със сладък пълнеж

Пирожки със сладък пълнеж

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пирожки със сладък пълнеж
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Лесно ще приготвите пирожки със сладък пълнеж за цялото семейство, трудното идва после, когато всички искат още и още от тях"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч., с връх (около 500 г)
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 30 г
  • масло - 80 г
  • кефир - 3 с.л. (кисело мляко)
  • прясно мляко - 1 ч.ч. , хладко
  • захар - 1 с.л., с връх
  • пудра захар - 1 к.л.
  • сол - 1 - 2 щипки
  • лимон - 1 с.л., кората от плода
  • ванилии - 2 бр.
  • сладко от боровинки - домашно
  • пудра захар - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да замесим това тесто, е необходимо всички продукти да са със стайна температура и в помещението да е топло.

В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме солта и лимоновата кора.

Маята разтваряме в хладкото прясно мляко и я активираме с малко пудрата захар.

В друга купа разбиваме яйцата със захарта, ванилията и кефира. В кладенчето изсипваме активиралата се мая и течните съставки.

Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме със стреч фолио и оставяме да втасва за 90 минути.

От него разточваме кора с дебелина 1 см. Със стъклена чаша изрязваме кръгчета, а върху тях се поставя желаната плънка. Можете да използвате и формички за пълнене на тестените пухкави изкушения.

Краищата на пирожките се притискат, за да им придадем овална форма.

Готовите сладки пирожки се поставят с ръба надолу в намаслена тавичка, постлана с хартия за печене. Разстоянието между тях трябва да е 11/2 - 2 см една от друга. Те втасват повторно още 20 минути.

Пекат се на фурна за 10 - 15 минути в предварително загрята фурна. По желание можете да ги изпържите.

Съвет: Сладките плънки за пирожки могат да се приготвят и от захаросани плодове, със сладка - боровинки, френско грозде, от конфитюри, пюре от сливи или ябълки, пестили.

При поднасяне поръсваме пирожките с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: