Начин на приготвяне
Картофът се измива добре и се разрязва на две по дължина.
Обелката се надупчва с вилица на няколко места и двете половини се слагат в тава с разрязаната част надолу. Поръсва се с малко вода и се слага да се пече около 1 час до пълното омекване на вътрешността на картофа.
През това време се сварява елдата.
Нахутът се запържва в сгорещено олио със зеления лук и кимион.
Когато картофът е готов, се изважда и се оставя да изстине.
След това се издълбава вътрешността. Издълбаната част се намачква с вилица и се смесва с нахута и елдата. Добавя се прясно изцеден лимонов сок и сол на вкус.
С тази плънка се пълнят картофите и при сервиране по желание се поръсват с наситнен магданоз.
Пълненият сладък картоф с нахут е готов.