Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Гръцка баклава (от семейната тетрадка)

Гръцка баклава (от семейната тетрадка)

Гръцка баклава (от семейната тетрадка)2 / 2
05/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Въпросът не е можете ли да приготвите гръцка баклава, а можете ли да НЕ изядете цялата тава гръцка баклава"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • канела - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.ч.
  • кори за баклава - 1 пакет /стандартен/
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. счукани
  • ванилия - 1 прахче / по желание
  • краве масло - 1 голям пакет и 1/2 от едно малко пакетче
  • за сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се с миксер яйцата, захарта, олиото, брашното и към тях се добавят бакпулверът и канелата.

Нареждат се половината от корите в по-дълбока тава. След това отгоре се изсипва разбитата смес. Покрива се с останалите кори от пакета.

Нарязва се на парчета като баклава и се залива с разтопеното масло. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

Сиропът се вари само докато кипне.

Принципно, когато се залива баклавата, единият продукт трябва да е топъл, а другият - студен.

Най-добри резултати се получават, когато гръцката баклава се остави да престои една нощ, преди да се залее със сиропа.

Гръцката баклава (от семейната тетрадка) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: