Опалянки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Опалянки
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
28/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10 бр.
"Диетични и без брашно, затова може да хапвате колкото си искате и след всяка да казвате Опалянка"

Необходими Продукти

  • за 10 питки
  • яйца - 5 бр.
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • хуск - 1 с.л. по желание
  • трици - 2 с.л. от лимец
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 к.л.
  • сол - на вкус
  • черен сусам - за поръсване или други семена, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези нисковъглехидратни питки се приготвят лесно, като заместват хлебчетата за закуска или междинни хранения. Засищат за дълго време и можете да ги комбинирате в сандвич с пресни зеленчуци. Подходящи са за диетичен режим, защото не съдържат брашно. БЕЗ ГЛУТЕН!

В две купички разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме добре яйчните жълтъци, като към тях прибавяме сиренето, смлените растителни фибри на живовляка, лимецовите трици и содата, предварително смесена с оцета. Овкусяваме със сол на вкус – 1-2 щипки от нея. Отново смесваме съставките до хомогенна смес.

Белтъците разбиваме на сняг.

Прибавяме ги внимателно към жълтъчната смес. Разбъркваме с шпатула в една посока, за да не загубим пухкавата текстура на белтъците. Приготвяме си тавичка за печене, предварително напръскана със спрей мазнина.

Фурната я включваме на 200 градуса да загрява.

С помощта на лъжица оформяме малки питки от сместа, като ги разполагаме на разстояние една от друга.

Печем опалянките на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути или до готовност, ако Вашата фурна няма вентилатор.

Гарнираме здравословните безглутенови питки с различни пълнежи. Към тях можете да добавяте пресни зеленчуци, фалафели, разядки и хумуси.

Съвет: Ако решите да използвате сладък вариант, можете да добавите безсолна извара, да подсладите с мед и да прибавите плодове – карамелизирани банани, малинов топинг и други вариации, според вкуса и Вашето въображение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: