Начин на приготвяне
Тези нисковъглехидратни питки се приготвят лесно, като заместват хлебчетата за закуска или междинни хранения. Засищат за дълго време и можете да ги комбинирате в сандвич с пресни зеленчуци. Подходящи са за диетичен режим, защото не съдържат брашно. БЕЗ ГЛУТЕН!
В две купички разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме добре яйчните жълтъци, като към тях прибавяме сиренето, смлените растителни фибри на живовляка, лимецовите трици и содата, предварително смесена с оцета. Овкусяваме със сол на вкус – 1-2 щипки от нея. Отново смесваме съставките до хомогенна смес.
Прибавяме ги внимателно към жълтъчната смес. Разбъркваме с шпатула в една посока, за да не загубим пухкавата текстура на белтъците. Приготвяме си тавичка за печене, предварително напръскана със спрей мазнина.
Фурната я включваме на 200 градуса да загрява.
С помощта на лъжица оформяме малки питки от сместа, като ги разполагаме на разстояние една от друга.
Печем опалянките на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути или до готовност, ако Вашата фурна няма вентилатор.
Гарнираме здравословните безглутенови питки с различни пълнежи. Към тях можете да добавяте пресни зеленчуци, фалафели, разядки и хумуси.
Съвет: Ако решите да използвате сладък вариант, можете да добавите безсолна извара, да подсладите с мед и да прибавите плодове – карамелизирани банани, малинов топинг и други вариации, според вкуса и Вашето въображение.