Начин на приготвяне
Почистваме копривата, като използваме ръкавици. Измиваме я и я оставяме в гевгир, за да се отцеди добре. Попарваме я за около 2-3 минути във врящата подсолена вода.
Изваждаме я с решетъчна лъжица и след като се отцеди и охлади, я нарязваме на ситно.
Загряваме мазнината и в нея сотираме зеления лук. Прибавяме към него нарязаните на кубчета 1 морков и пиперка.
Разбъркваме зеленчуците и ги задушаваме под капак до тяхното омекване.
Във водата, в която сме варили копривата, прибавяме корените от магданоз и моркова.
Прибавяме почистения и измит ориз, настърганите домати и нарязаната коприва.
Супата с коприва къкри още 15 минути, след което я овкусяваме със сол, черен пипер, стрития сух джоджен и счуканите скилидки чесън.
Кравето масло се сгорещява и в него се запържва брашното до златист цвят.
Поднасяме копривената чорба топла, като я гарнираме със сос от кисело мляко, орехови ядки и лют пипер.