Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Копривена чорба с гъби и моркови

Копривена чорба с гъби и моркови

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Копривена чорба с гъби и моркови
Снимка: Даниела Русева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Ароматна пролетна чорбица за душата - хапвайте с удоволствие и се наслаждавайте на живота"

Необходими Продукти

  • коприва - 200 г
  • гъби - 5 бр. /едри/
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 2 стръка пресен
  • картофи - 3 бр.
  • домати - 1 бр. /голям/
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • девесил
  • сол
  • олио
  • за застройка
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете гъбите от кожицата и ги накълцайте. Измийте връхчетата на копривата със студена вода и отцедете.

Сложете на огъня тенджера с вода да заври. Пуснете в нея копривата да се попари и извадете в купа със студена вода. След това изстискайте с ръце.

В тенджера загрейте 5-6 лъжици олио. Сложете накълцаните гъби на кубчета да се позапържат за около 2 мин. Прибавете нарязания лук и моркова, настърган на едрото ренде. Разбърквайте от време на време за около 2-3 минути.

Залейте с 2. 5 л вода и оставете да заври. Прибавете накълцаната коприва и картофите, настъргани на едрото ренде. Поръсете с вегета и добавете сол на вкус.

Гответе още 15 минути и добавете обеления и настърган домат. Оставете да поври още 5 минути. Към края накълцайте 3-4 стръка девесил.

Разбийте жълтъка в купичка с малко прясно мляко. Сипете в купичката лъжица по лъжица от горещата чорба, след което сипете в тенджерата.

Още по-свежо ще е, ако поднесем с резен лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: