Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от коприва»Подлучена копривена чорба

Подлучена копривена чорба

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Подлучена копривена чорба
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Много рецепти за копривена чорба ще намерите, но тази, тази е номер едно, поне за нас"

Необходими Продукти

  • коприва - 2 шепи
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • червени пиперки - 1 бр.
  • магданоз - 1 бр., корени
  • зелен лук - 4 стръка
  • ориз - 1 к.ч.
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • краве масло - 1 с.л., с връх
  • брашно - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. или кефир
  • орехи - 2 с.л. смлени
  • вода - 6 ч.ч.
  • джоджен - 1 шепа, сух
  • чесън - 3 скилидки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • лют пипер - за поръсване по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме копривата, като използваме ръкавици. Измиваме я и я оставяме в гевгир, за да се отцеди добре. Попарваме я за около 2-3 минути във врящата подсолена вода.

Изваждаме я с решетъчна лъжица и след като се отцеди и охлади, я нарязваме на ситно.

Загряваме мазнината и в нея сотираме зеления лук. Прибавяме към него нарязаните на кубчета 1 морков и пиперка.

Разбъркваме зеленчуците и ги задушаваме под капак до тяхното омекване.

Във водата, в която сме варили копривата, прибавяме корените от магданоз и моркова.

Прибавяме почистения и измит ориз, настърганите домати и нарязаната коприва.

Супата с коприва къкри още 15 минути, след което я овкусяваме със сол, черен пипер, стрития сух джоджен и счуканите скилидки чесън.

Кравето масло се сгорещява и в него се запържва брашното до златист цвят.

Поднасяме копривената чорба топла, като я гарнираме със сос от кисело мляко, орехови ядки и лют пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: