Начин на приготвяне
Почистените и измити картофи нарязваме на средни кубчета.
Посоляваме и поръсваме с брашно. Полуизпържваме картофите в маслото.
Изваждаме с решетъчна лъжица картофените кубчета в чиния.
В същата мазнина сотираме дребно нарязания лук до омекването му.
Прибавяме смляното месо, доматеното пюре и червения пипер. Овкусяваме със сол, черен пипер и 1/2 от чубрицата.
Сместа се залива с гореща вода и се оставя да ври за около 10 минути - не повече!
Изсипваме сместа в подходяща тавичка и я разпределяме равномерно.
Поръсваме я с нарязан на ситно магданоз.
Мусаката се запича до зачервяване.
От останалото брашното, прясното мляко и яйцата приготвяме бешамелов сос Прибавяме към него останалата ароматна чубрица.
С него заливаме леко златистата запечена мусака с телешка кайма.
Поръсваме с настърган на едро ренде кашкавал. Запича се отново във фурната.
Сервира се топла на порции, гарнирана с люти чушлета.