Начин на приготвяне
Почистете лука и го задушете леко в мазнината. Добавете нарязания на ситно лапад. След като лападът промени цвета си, добавете каймата и измития ориз.
Прибавете и домата, нарязан на малки парченца. Запържете около 4-5 минути, като бъркате сместа.
Овкусете със сол и черен пипер.
Готовата смес изсипете в тава за печене. Добавете топла вода /количеството да е достатъчно, за да покрие ориза/.
Сложете мусаката в загрята фурна и запечете.
След като течността се изпари и ориза омекне, полейте с млечна смес, приготвена по следния начин:
разбийте яйцата, прибавете млякото със содата и брашното, разбъркайте до еднородност.
Запечете отново до златист загар.
Различната Мусака с Лапад и Ориз е готова.