Начин на приготвяне
Няма нищо по-добро от приготвянето на домашна паста, а в комбинацията със сос или пък само със зехтин и билки е несравнимо удоволствие и празник за сетивата.
Замесването на тестото за паста не е никак трудна задача. Необходимо е да спазваме следната пропорция, а именно - 100 г брашно и 1 яйце на човек.
За да се получи този хубав жълт цвят на тестото, е добре яйцата да са пресни.
Тестото, с което замесваме брашното, е добре да е от твърда пшеница.
Семолината е идеалното брашно за паста, защото тестото поема повече вода, става по-твърдо и по-здраво.
В купичка разбиваме добре яйцата, прибавяйки и щипка сол към сместа. Тогава ги изсипваме в кладенчето и постепенно ги смесваме с брашното.
Не прекаляваме с месенето, защото топлината на ръцете ни ще освободи глутена.
Оформете тестото на топка и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го да почине на стайна температура за 30 минути.
Тестото е готово за разточване, затова го разделете на три равни части. Добре е да работите върху твърда леко набрашнена повърхност.
Всяка кора разточете с помощта на точилка на много тънка кора, с дебелина 0.2-3 мм, тя трябва да е прозрачна.
Ако разполагате с машина за паста, ще спестите време. Ако тестото продължава да полепва по плота вместо брашно, посипваме с царевичен грис.
Така не разваляме консистенцията му и за разлика от брашното грисът лесно пада при варенето на пастата.
Разточеното тесто нарязвате на ленти по дължина с помощта на къдрав нож. Ширината трябва да е 1 - 1.5 см. най-много.
Пастата е готова за варене, като нейното време за термична обработка е по-кратко.
Добре е да я прибавим към готовия сос за паста заедно с част от водата, съдържаща нишестето, което по-бързо редуцира соса.
Ако пък решим да я използваме, с времето я изсушаваме и прибираме в хартиени пликове или стъклени буркани.
Съвет: За да получим паста Парпаделе с различни цветове, можем да прибавим зеленчукови оцветители.
За зелената паста бланшираме коприва. Отцеденото пюре пасираме до хомогенност и прибавяме по лъжица в кладенчето при замесването на тестото. Предпочитам копривата пред спанака, защото тя има по-дехидратирана структура. Не разводнява тестото.
За червена паста можете да прибавите пюре от домати. Неговата консистенция трябва да е много редуцирана.
Сокът от цвеклото също оцветява пастата, като я обогатява с минерали и полезни вещества.
Жълта паста ще получите, като към брашното прибавите куркума. Тя ще подсили вкуса на тестото с характерен аромат.