Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Тесто»Домашна паста Папарделе

Домашна паста Папарделе

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Домашна паста Папарделе
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Разбираш защо всички боготворят пастата, когато за първи път опиташ домашно приготвена паста Папарделе."

Необходими Продукти

  • за 4 порции
  • брашно - 400 г Семолина, тип 00
  • яйца - 4 бр. пресни, размер L
  • сол - щипка
  • царевичен грис - за посипване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Няма нищо по-добро от приготвянето на домашна паста, а в комбинацията със сос или пък само със зехтин и билки е несравнимо удоволствие и празник за сетивата.

Замесването на тестото за паста не е никак трудна задача. Необходимо е да спазваме следната пропорция, а именно - 100 г брашно и 1 яйце на човек.

За да се получи този хубав жълт цвят на тестото, е добре яйцата да са пресни.

Тестото, с което замесваме брашното, е добре да е от твърда пшеница.

Семолината е идеалното брашно за паста, защото тестото поема повече вода, става по-твърдо и по-здраво.

В купичка разбиваме добре яйцата, прибавяйки и щипка сол към сместа. Тогава ги изсипваме в кладенчето и постепенно ги смесваме с брашното.

Не прекаляваме с месенето, защото топлината на ръцете ни ще освободи глутена.

Оформете тестото на топка и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го да почине на стайна температура за 30 минути.

Тестото е готово за разточване, затова го разделете на три равни части. Добре е да работите върху твърда леко набрашнена повърхност.

Всяка кора разточете с помощта на точилка на много тънка кора, с дебелина 0.2-3 мм, тя трябва да е прозрачна.

Ако разполагате с машина за паста, ще спестите време. Ако тестото продължава да полепва по плота вместо брашно, посипваме с царевичен грис.

Така не разваляме консистенцията му и за разлика от брашното грисът лесно пада при варенето на пастата.

Разточеното тесто нарязвате на ленти по дължина с помощта на къдрав нож. Ширината трябва да е 1 - 1.5 см. най-много.

Пастата е готова за варене, като нейното време за термична обработка е по-кратко.

Добре е да я прибавим към готовия сос за паста заедно с част от водата, съдържаща нишестето, което по-бързо редуцира соса.

Ако пък решим да я използваме, с времето я изсушаваме и прибираме в хартиени пликове или стъклени буркани.

Съвет: За да получим паста Парпаделе с различни цветове, можем да прибавим зеленчукови оцветители.

За зелената паста бланшираме коприва. Отцеденото пюре пасираме до хомогенност и прибавяме по лъжица в кладенчето при замесването на тестото. Предпочитам копривата пред спанака, защото тя има по-дехидратирана структура. Не разводнява тестото.

За червена паста можете да прибавите пюре от домати. Неговата консистенция трябва да е много редуцирана.

Сокът от цвеклото също оцветява пастата, като я обогатява с минерали и полезни вещества.

Жълта паста ще получите, като към брашното прибавите куркума. Тя ще подсили вкуса на тестото с характерен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: