Начин на приготвяне
Рибата се почиства от кожата и се нарязва на ситни парченца. Поръсват се със сол и черен пипер.
Заливат се с бялото вино и се мариноват за 30 минути в хладилник.
Киселецът се измива, почиства и нарязва на ситно. Неговата кисела нотка чудесно балансира вкусовете в тази супа.
Нарязания зелен лук сотираме в растителната мазнина, като прибавяме и една с.л. от виното.
Прибавят се нарязаните картоф, морков и киселец. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Заливаме зеленчуците с гореща вода или зеленчуков бульон.
Рибената супа къкри поне 15 минути на слаб котлон. По принцип тя се е приготвяла в гърне на огнището.
Прибавяме маринованите рибни парченца, доматената салца и дъхавия девисил.
Чорбата ври още 10 минути.
Приготвяме застройка за супа от разбития с кисело мляко жълтък.
Темперираме, преди да прибавим към горещата рибена чорба.
Поднасяме Воденичарска рибена чорба топла и поръсена с черен и лют пипер по желание.