Начин на приготвяне
Печените пиперки отцеждаме от течността им, като не я изхвърляме.
Нарязваме ги на средни кубчета. Овкусяваме ги със сол на вкус и ½ част от дъхавата самардала.
Поставяме ги в подходяща с размерите си йена глас тавичка. Запеканката е добре да е пухкава, с по-висок пълнеж.
Поливаме пиперките със зехтин и 3-4 с.л. от течността им. Разбъркваме добре, за да се разпределят продуктите равномерно. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
След като печените пиперки се запекат и останат на мазнина, прибавяме заливката.
Нея приготвяме, като смесим натрошената извара, настърганото сирене и кашкавал.
Добавяме разбитите яйца и подправяме със останалата мерудия.
Печем диетичната запеканка до готовност и появата на златиста коричка.
Не бързаме да я извадим от фурната, за да не спадне бързо.
Поднасяме я както топла, така и като студено предястие.
Аранжираме с нарязани на ситно перца от зелен лук.