Начин на приготвяне
Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на шайби, на които дебелината да е 5-6 мм. Шайбите изпържваме в загрялото олио.
Изваждаме ги в чиния, а в същото олио пускаме гъбите да се запържат. Гъбите са предварително измити и с острието на ножа се обелва кожицата им. Тях също сме ги нарязали на резени подобно на картофите. И гъбите изваждаме в отделна паница.
Чушките се изпичат и обелват. Ако е през летния сезон, ще са прясно изпечени, а през зимата можем да ползваме от фризера от тези, които сме изпекли и прибрали във фризера в найлонови торбички или пък от буркан.
В тавичка с правоъгълна форма с размери 24/28 см на дъното подреждаме картофите. Наръсваме с малко натрошено сирене. Гъбите се разпределят върху картофите и се поръсва с магданоз и подправки - черен пипер и бульонче, стрито или вегета.
После се подреждат пиперките и се поръсва с останалото сирене.
Яйцата ги разбиваме с вилица и ги разбъркваме с прясното мляко. Добавяме и 3-4 с.л. от олиото, където са се пържили картофите и гъбите.
Заливаме продуктите в тавичката с млечната смес и накрая забождаме малко маслини.
Фурната се включва предварително да загрее на 220 градуса.
Печем запеканката до зачервяване или за около 20 минути.
Картофената запеканка с печени пиперки и гъби е готова.