Пиперада (Piperade)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пиперада (Piperade)
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"И с пиперки от пазара става, но най-вкусната Пиперада става с чушки, които сте набрали от градината"

Необходими Продукти

  • за 4 порции
  • пиперки - 300 червени + 200 г зелени
  • домати - 5 бр., добре узрели, (може и от консерва)
  • яйца - 8 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л., пушен
  • люто чили - ½ ч.л. лют пипер
  • прошуто - 10 слайса
  • магданоз - за поръсване
  • сирене - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това традиционно ястие е характерно за Баския регион. Там под жаркото слънце зреят вкусни домати, нижат и сушат червени чушки, зрее вкусно сирене и правят още по-вкусната пушена шунка за Байон.

Ястието напомня на нашия миш-маш, като основните продукти са домати и чушки. На баски бипер означава чушка, оттам идва и наименованието на тази простичка селска рецепта.

Лука нарязваме на ситни кубчета. Пиперките почистваме от дръжки и семена. Нарязваме ги на средни кубчета. Доматите настъргваме на ренде.

В дълбок тиган задушаваме първо лука. След като омекне и придобие златист цвят, прибавяме към него нарязаните пиперки.

Посоляваме зеленчуците, за да се сготвят по-бързо. Солта дехидратира и термичната обработка е по-кратка.

Изсипваме доматите, прибавяме нарязаните на две скилидки чесън и подправяме с лютия и сладкия червен пипер.

Намаляваме температурата на готвене и оставяме ястието да къкри, докато се изпари течността му и остане на мазнина.

Яйцата разбиваме добре и ги прибавяме към останалите съставки, като разбъркваме непрекъснато, за да стегнат.

Отдръпваме тигана от котлона и прибавяме прясно нарязан магданоз към тази своеобразна пърженица.

Във всяка порция поставяме от шунката и няколко парченца сирене.

Поднасяме пиперада с лятна свежа салата и гарнираме с люти чушлета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: